dinsdag 28 april 2009

Elitair of niet?


Tijdens een plenaire vergadering in Zwolle hadden we onlangs een soort quiz. Op basis van uiterlijk van een boek moesten medewerkers raden hoe vaak het uitgeleend zou zijn. Een van de geselecteerde boeken was : "Waarom een buitenboordmotor...." van Joke van Leeuwen. Dit boek bleek bij ons het afgelopen jaar 2x geleend te zijn. Het is een Griffelwinnaar, waarvan we concludeerden dat het alleen nog door een paar volwassenen gelezen wordt. Nu las ik net het nieuwste nummer van "Lezen". Daarin staat dat de redactie vindt dat dergelijke literaire informatieve jeugdboeken "smeken om een spreekbeurt". Als je het tijdschrift "Lezen" niet hebt kun je het nalezen via deze link :http://www.lezen.nl/magazine_view.html?magazine_id=14&/magazine.pdf (pagina 15 en 16)
Wat zijn de ervaringen : komen kinderen nog wel voor spreekbeurtboeken als deze? Zijn er nog rasechte jeugdbibliothecarissen die Griffelboeken promoten?
Ineke Groters.

2 opmerkingen:

TienD zei

Ik vroeg me af of de titel van dit boek "Waarom een buitenboordmotor...." misschien te literair is voor kinderen. Zou dat een reden kunnen zijn dat het niet gelezen wordt?

Ik ontdek, dus ik besta zei

In hoeverre hebben de rasechte jeugdbibliothecarissen nog wel contact met de bezoekertjes in de bibliotheek? Zitten we niet teveel achter het bureau om allerlei dingen te organiseren? Valt er daarmee nog wel iets te promoten?

Bij ons in de bibliotheek bestaat overigens de indruk dat kinderen de laatste tijd weer meer in de bibliotheek komen juist ook voor informatieve boeken. Waarschijnlijk mogen ze niet alleen maar internetbronnen gebruiken, maar moeten ze ook andere bronnen gebruiken bij werkstukken en spreekbeurten. Is dit een trend die ook in andere bibliotheken merkbaar is?