woensdag 17 september 2008

Ambassadeurs getraind


Een ambassadeur is volgens de van Dale ‘iemand die door gedrag, prestaties, talent als ideale vertegenwoordiger van iets wordt beschouwd’. Een belangrijke functie dus.
Op vrijdag 12 september zijn de eerste front-office medewerkers getraind om op te kunnen treden als ambassadeurs van de online diensten van de bibliotheek. Wat gaan ze doen?
De VOB heeft het als volgt geformuleerd:
‘De ambassadeur maakt klanten/leden en collega’s op een enthousiaste, toegankelijke, overtuigende en deskundige manier wegwijs in de online diensten met als doel om het structureel gebruik ervan te vergroten’. De focus ligt op al@din, Zoek&Boek en de Aquabrowser.
Een prachtige formulering die precies uitdrukt waar het om gaat. Factoren die een rol spelen zijn kennis, houding en gedrag. Klinkt vanzelfsprekend, maar weet iedereen hoe de Aquabrowser werkt, wat staat daarover op de website van de bibliotheek, moet je lid zijn om Zoek&Boek te gebruiken, ……?
Wat wil je je collega’s vertellen over de training? Geef hier je reactie!

Tineke Datema

5 opmerkingen:

elvado zei

Hallo Tineke,
Ondanks dat de training op mijn "vrije"vrijdag was vond ik het een geslaagde dag. Weer veel geleerd. De aquabrowser is nog niet echt mijn catalogus. Deze week heb ik geprobeerd om achter titels van engelstalige B boeken te komen via de aquabrowser maar dit wilde niet echt lukken. In Bicat met de zoeklichtfunctie is dit heel snel te vinden.
Groetjes
Elly van Dongen, Tubbergen

rijara zei

Hallo Tineke
Ik vond het vrijdag een leerzame dag. Goed ook om weer eens andere collega's te spreken/horen.
Er werd op een prettige manier met elkaar gewerkt.
Ben inmiddels de aquabrowser meer gaan waarderen, heb er wat tijd ingestoken, en zie nu dat onze
omschrijving die we maakten helemaal klopt.
Groeten van Rita Verwer

TienD zei

@elvado: prachtig voorbeeld! De zoeklichtfunctie van Bicat is ideaal voor zo'n vraag.
Zelf heb ik wel eens een vraag gehad naar engelse luisterboeken, ne kwam toen ook terecht bij Bicat. Is er iemand die weet of je dit kunt opzoeken met de aquabrowser?
@rijara: goed om er eens even de tijd voor te nemen, want moeilijk is het niet. Het is hooguit lastig omdat er zo veel mee kan.

Obdigi zei

Het vinden van engelstalige jeugdboeken in de overijsselcatalogus gaat inderdaad lastig, luisterboeken jeugd eveneens (voor luisterboeken doe Uitgebreid, typ dan in Samenvatting luisterboek, verfijn met jeugd, dan krijg je er 205) . Dat ligt er vooral aan, dat zo’n zoekvraag niet is ‘voorgeprogrammeerd”. In de Belgische aquabrowser kan het wel. Kijk eens op http://zoeken.bibliotheek.be Daar kun je op het beginscherm een leeftijd aanklikken en op het volgende scherm de taal ingeven.
Is als tip doorgegeven aan de servicemanager overijsselcatalogus.

TienD zei

Een gouden tip!