woensdag 12 januari 2011

Een vraag, of: Eendracht maakt macht


Een jongen wilde CITO-kijk- en luistertoetsen bij ons lenen. Het ging om toetsen voor het eindexamen HAVO/VWO voor de vakken Duits en Engels. Hij had gehoord op school dat wij die toetsen wel uitlenen. Diverse mensen zijn bij ons met deze vraag aan de slag geweest. Dat leverde op:
*in Bicat en Picarta staan alleen luistertoetsen te leen voor de onderbouw VO.
*op de site van het CITO is beperkt online toegang tot oefenmateriaal.
*iemand wist dat het CITO niet wil dat de leerlingen alle mogelijke vragen al van te voren geoefend hebben, en daarom mogen bibliotheken deze toetsen ook niet uitlenen.
*en iemand vond oefenmateriaal op: http://www.twenteacademy.nl/

Groeten uit Zwolle,
Ineke Groters

1 opmerking:

TienD zei

Toeval of niet: vorige week kregen wij vraag naar een cd rom met oefeneningen voor het vak rekenen (basisonderwijs. Op de website van het Cito staat:
Is het zinvol om te oefenen door bijvoorbeeld zogenaamde toetstrainers te kopen?
Antwoord:
Al vele jaren zeggen wij dat speciaal oefenen of trainen voor de Citotoets of Eindtoets Basisonderwijs niet nodig is. De vragen in de toets gaan immers over wat kinderen in acht jaar basisonderwijs geleerd hebben. Bovendien maken we van de Eindtoets -samen met leerkrachten uit het basisonderwijs- elk jaar weer een nieuwe versie met nieuwe vragen. Cito heeft in samenwerking met Squla een online leeromgeving ontwikkeld als een voorbereiding op de Eindtoets door kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de verschillende typen vragen. Kijk daarvoor op www.squla.nl
Verder konden we ook rekenoefeningen vinden via Davindi.